Постинг
05.01.2012 02:01 -
Пухкави банички с ябълки, мед и орехи
Рядко се захващам да приготвям сладки неща, но понякога намирам муза и за това.
Продукти:
3 ябълки
1/2 ч.ч. смлени орехи
1 ч.л. лимонов сок
5-6 с.л. мед
1 бутер тесто
1 яйце
1 ч.ч. орехови ядки(не смлени)
Приготвяне:
Ябълките се обелват и почистват от сърцевината след което се нарязват на много ситни кубчета. Смлените орехи(аз лично предпочитам прясно смлени) се смесват с ябълките в купичка. Прибавяме меда и лимоновия сок(ако не сте сигурни, не го слагайте, аз предпочитам лекия цитрусов вкус и свежест които придава). Разбъркваме всичко добре. От тук нататък повтаряме процедурата на солените банички с една много лека добавка накрая:
Разбиваме едно яйце. Разстиламе тестото и го режем на квадратчета(горе-долу 7х7 см). Взимаме едно от квадратчетата и го разтегляме леко(да се изтъни тестото). Слагаме една ч.л. от плънката, намазваме четирите края на квадратчето с яйцето и навиваме на рула(не забравяйте да прищипете двата края на рулото). След като сме готови с всички банички ги нареждаме в тавичка върху хартия за печене и ги намазваме с останалото яйце. Върху всяка баничка слагаме по 1 орехова ядка.(добавката) Печем в загрята на 250 градуса фурна до придобиване на златист загар.
И едно-две малки предложения: Може да разделите едно тесто на две и да направите от него солените и сладките банички. За разнообразие може да направите едните с различна форма(примерно на триъгълничета) И приятен апетит!
Продукти:
3 ябълки
1/2 ч.ч. смлени орехи
1 ч.л. лимонов сок
5-6 с.л. мед
1 бутер тесто
1 яйце
1 ч.ч. орехови ядки(не смлени)
Приготвяне:
Ябълките се обелват и почистват от сърцевината след което се нарязват на много ситни кубчета. Смлените орехи(аз лично предпочитам прясно смлени) се смесват с ябълките в купичка. Прибавяме меда и лимоновия сок(ако не сте сигурни, не го слагайте, аз предпочитам лекия цитрусов вкус и свежест които придава). Разбъркваме всичко добре. От тук нататък повтаряме процедурата на солените банички с една много лека добавка накрая:
Разбиваме едно яйце. Разстиламе тестото и го режем на квадратчета(горе-долу 7х7 см). Взимаме едно от квадратчетата и го разтегляме леко(да се изтъни тестото). Слагаме една ч.л. от плънката, намазваме четирите края на квадратчето с яйцето и навиваме на рула(не забравяйте да прищипете двата края на рулото). След като сме готови с всички банички ги нареждаме в тавичка върху хартия за печене и ги намазваме с останалото яйце. Върху всяка баничка слагаме по 1 орехова ядка.(добавката) Печем в загрята на 250 градуса фурна до придобиване на златист загар.
И едно-две малки предложения: Може да разделите едно тесто на две и да направите от него солените и сладките банички. За разнообразие може да направите едните с различна форма(примерно на триъгълничета) И приятен апетит!
1.
анонимен -
:)))
05.01.2012 22:14
05.01.2012 22:14
пиши-аз ще готвя и ще ям-имам нужда от някой и друг килограм-
ам-ам-звучи вкусно-нещо като щруделчета навярно стават.
цитирайам-ам-звучи вкусно-нещо като щруделчета навярно стават.
Чакам само следващите свободни час-два за да се набутам пак в кухнята и да измисля нещо ново или да преоткрия нещо забравено :P
A наистина може и щтруделчета да се нарекат. Мои познати предложиха - пухкавелки :)
цитирайA наистина може и щтруделчета да се нарекат. Мои познати предложиха - пухкавелки :)